Mergi in vacanta la mare? Descopera ce bijuterii sa porti la plaja, in 2022!

Mergi in vacanta la mare? Descopera ce bijuterii sa porti la plaja, in 2022!

Mergi in vacanta la mare anul acesta? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa selectezi cele mai bune bijuterii de purtat la mare in 2022! 


Summer is coming, vorba unui cunoscut de al nostru 😁. Vara 2022 a inceput in forta si tot ce vrem sa facem in perioada aceasta este sa mergem in concediu la mare, sa stam la plaja si ne bucuram de soare si de briza marii. Sa simtim din nou bucuria de a ne deconecta de toate problemele cotidiene si sa ne relaxam alaturi de familie intr-o vacanta bine meritata. Sa ne bem cafeaua devreme, sa iesim la plaja si sa savuram toate bunatatile culinare posibile, cu alte cuvinte sa ne bucuram de o vacanta perfecta.

concediu la mare 2021

Dar pana sa ajungem la mare si la plaja...

Ne imaginam ca suntem cu o zi inainte de concediu si incepe entuziasmul de dinaintea plecarii in vacanta. Incepem sa pregatim bagajele: luam cu noi cele mai bune haine, costume de baie, sandale si adidasii cei mai buni care sa ne ajute sa vizitam imprejurumile fara dureri de picioare, un parfum fresh de vara si ajungem la accesorii. Un ceas ar fi util, atat pentru ca ne indica ora (nu ca ne-ar interesa in mod special cat e ceasul in vacanta) dar si pentru a ne completa tinuta.

Si ca tot suntem la completarea tinutei, e momentul sa alegem ce bijuterii sa purtam la plaja. Avem o intreaga colectie de bratari, lantisoare si coliere pe care vrem la purtam cand iesim la cafea sau in club, sau de ce nu chiar la plaja. Dar oare ce bijuterii pot fi purtate la mare? Afla in randurile de mai jos!
 

Apa sarata deterioreaza bijuteriile 


Care este singurul lucru pe care ti-ai dori sa il stii inainte sa cheltui multi bani pe bijuterii? Probabil esti interesat cat de rezistente sunt acestea si cum poti sa le prelungesti durata de viata pentru a te putea bucura de bijuteriile tale un timp indelungat. Pentru majoritatea dintre noi, daunele cauzate de apa, in special daunele cauzate de apa sarata, sunt una dintre cele mai mari provocari cu care ne confruntam.

Si, desi inseamna ca poate fi destul de incomod sa iti scoti bijuteriile in anumite situatii din cauza potentialelor probleme, acesta ar putea fi cel mai bun lucru pe care sa il faci pentru a-ti pastra stralucirea bijuteriilor.

Dupa ce ai cheltuit economiile pe bijuterii scumpe, vrei sa te asiguri ca acestea merita investitia, motiv pentru care este important sa urmezi toti pasii esentiali pentru a te asigura ca bijuteriile tale sunt protejate si bine intretinute.

Pentru a afla mai multe despre efectele apei sarate asupra bijuteriilor, daca si cum apa sarata poate duce la deteriorarea bijuteriilor, continua sa citesti acest articol.
 

Motive pentru care apa sarata deterioreaza bijuteriile


Daca purtati bijuterii tot timpul, fie ca este vorba despre o verigheta sau un inel de logodna, o bratara sau acel colier pe care il iubiti mult si il purtati tot timpul, ar trebui sa stiti ca bijuteriile sufera adesea de la expunere la conditii necorespunzatoare, fie ca vorbim de mediu sau substante chimice din sapunuri sau parfumuri.

Cea mai importanta cauza si un mare motiv de ingrijorare este expunerea la sare si clor, acesti doi agenti pot provoca daune ireparabile bijuteriilor, motiv pentru care este recomandat sa va scoateti bijuteriile cand mergeti la piscina sau la mare.

Sarea poate fi destul de daunatoare pentru bijuterii din argint sau aur, iar principalul motiv pentru care acest lucru se intampla are legatura cu faptul ca sarea provoaca eroziunea stratului metalic al bijuteriilor. Platina, argintul si aurul sunt erodate de sare, iar expunerea la sare pe o perioada lunga de timp slabeste metalele pretioase, iar bijuteriile se pot deteriora.

Si diamantele sunt afectate  de apa sarata, cea mai mare problema care apare fiind petele. Expunerea unei bijuterii cu diamante la sare pateaza fatetele, ceea ce face ca diamantul care era initial sclipitor sa devina mat.
Vestea buna este ca matuirea este temporara pentru diamante, iar clatirea bijuteriilor cu diamante dupa expunerea la apa sarata va contribui mult la pastrarea stralucirii. 

 

Pot purta bijuterii din aur la mare?  


NU, apa sarata este daunatoare pentru bijuterii din aur sau aur alb. Motivul este ca apa sarata erodeaza stratul de aur de pe bijuterii, slabind metalul pretios.

In timp ce unele dintre cele mai rezistente bijuterii din platina tind sa reziste destul de bine chiar si impotriva conditiilor extreme de apa sarata, metalele mai moi, precum aurul si argintul, nu rezista bine, ceea ce inseamna ca, daca bratara, colierul sau verigheta sunt facute din aur sau argint, trebuie sa fii foarte atent cand mergi la mare, la ocean sau in alte zone cu apa sarata.

Apa sarata din mari si oceane este deosebit de daunatoare pentru bijuteriile tale. Asprimea sa inseamna ca sarea "va manca" bijuteriile din aur, iar gradul de coroziune e de asteptat sa se agraveze, in special cu bijuteriile care contin cupru. 

Daca te intrebi "de ce sa contina o bijuterie din aur, cupru?" Ei bine, aurul este in mod natural foarte moale si nu poate fi modelat in bijuterii in forma sa cea mai pura. Metale precum cuprul sunt amestecate cu aurul pentru intarire. Desi este eficient in intarirea aurului, cuprul este foarte reactiv la sare, ceea ce inseamna ca riscati distrugerea completa a bijuteriilor din aur, expunandu-le la apa sarata.

Cealalta consideratie pe care trebuie sa o retineti este ca, continutul de cupru din aur variaza in functie de tipul de puritate procentuala a aurului - aurul de 18k are mai putin cupru decat aurul de 10k sau 14k. Bijuteriile din aur cu un continut ridicat de cupru vor fi, prin urmare, afectate negativ de apa sarata.

Dintre cele trei tipuri principale de bijuterii din aur - aur alb, aur galben si aur roz, aurul roz este afectat mult mai mult de apa sarata, iar o bratara din aur roz se va coroda mai repede decat aurul alb sau aurul galben traditional. Deci, daca planuiti o excursie la plaja si va place sa purtati bijuterii din aur roz, este indicat sa va scoateti bijuteriile inainte de a merge la inot.

Retineti, insa, ca daunele potentiale cauzate de apa sarata nu se limiteaza la bijuteriile din aur. Orice bijuterii din metal expuse apei sarate vor fi erodate si deteriorate, inclusiv bijuterii din pietre pretioase.

 

Pot purta bijuterii din argint la mare? 


NU, apa sarata poate deteriora iremediabil bijuteriile din argint si va sfatuim cu tarie sa nu purtati bratari din argint sau lantisoare cand mergeti la mare sau chiar si in piscina, deoarece sarea va reactiona cu stratul de argint, provocand patarea bijuteriilor. Nu trebuie sa mai mentionam despre cat de rau, ieftin si urat arata bijuteriile atunci cand sunt patate!

Retineti ca, combinatia de apa, sare si oxigen provoaca daune extreme metalelor si se crede ca nivelul de daune care rezulta din aceasta combinatie este mai rea decat daunele care ar fi cauzate de rugina. Motivul pentru care se crede acest lucru este ca, combinatia de apa, sare si oxigen va manca metalul, slabindu-l si provocand, de asemenea, ca metalul sa se rupa.

Un lucru interesant de remarcat este ca apa sarata provoaca coroziunea metalelor cu o viteza de  aproximativ 5x mai mare decat apa dulce. Deci, argintul nu s-ar deteriora in mod normal in apa dulce, daunele sunt mari atunci cand expui bijuteriile de argint la apa sarata.
 

Pot purta bijuterii cu diamante la mare?


NU, apa sarata va pata diamantele, iar fatelele diamantului vor deveni mate, fade.

 

Pot purta bratari din piele cand merg la mare? 


NU, apa sarata nu prea se impaca bine nici cu o bratara din piele. Si ar trebui sa evitati sa va inmuiati bratara de piele in apa marii sau sa le purtati la plaja. Sarea din apa sau chiar nisipul de pe plaja determina uscarea uleiului din piele, deteriorandu-l profund si ireversibil.

 

Pot purta bijuterii din inox la plaja sau la mare?


Desi apa sarata dauneaza majoritatii metalelor si ati putea observa daunele la cateva zile dupa expunere, bijuteriile din otel inoxidabil sunt mai durabile, iar expunerea la cantitati mici de sare nu va fi daunatoare.
Bijuteriile din otel inoxidabil contin crom, care este protector, iar cea mai buna parte este ca, chiar si atunci cand otelul inoxidabil este expus la apa sarata si devine usor murdar, puteti sterge stratul murdar cu apa proaspata si o carpa curata si moale.
 

Apa sarata deterioreaza bijuteriile din alama?


Alama este un metal frumos cunoscut pentru stralucirea sa aurie si luciul sau. Cand este noua, o bjuterie din alama straluceste la fel ca aurul, dar dupa ceva timp, devine mata.
In timp ce matuirea naturala cauzata de expunerea la aer are loc in timp, bijuteriile din alama se deterioreaza mai repede atunci cand sunt expuse la apa sarata din cauza cuprului foarte reactiv care este utilizat impreuna cu zincul pentru a face alama. Deci, nu ar trebui sa purtati bijuterii din alama pe plaja.
 

Apa sarata dauneaza bijuteriilor din platina?


Spre deosebire de alte metale utilizate la fabricarea bijuteriilor, platina este unul dintre metalele rezistente care rezista bine in conditii dure. Totusi, dupa un timp, platina poate capata un aspect usor murdar, innegrit.
Vestea buna este ca puteti spala urmele de pete de oxidare si sa redati stralucirea glorioasa a unei bijuterii din platina.
 

Concluzie


Daca aveti in plan sa mergeti in vacanta la mare si vreti sa luati cu voi cele mai bune bijuterii pe care sa le purtati la plaja, speram ca acest articol va va ajuta sa luati o decizie inteligenta.

In general, toate metalele vor reactiona la apa sarata si vor fi deteriorate intr-o anumita masura. Ar putea fi o idee buna sa nu purtati bijuterii la plaja sau cand intrati in apa sarata a marii, dar daca totusi nu va puteti lipsi de accesoriile preferate atunci alegeti optiunea cea mai sigura: bijuterii din inox. Va invitam sa descoperiti colectia noastra de bratari inox sau lantisoare inox sau care pot fi personalizate cu mesaje dragute, nume sau simboluri care va reprezinta. 
 

Suport clienti 09:00 - 18:00

0751681666 contact@onixbox.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!