Cum verifici o bijuterie din aur ca să nu fii păcălit: Ghid practic

Cum verifici o bijuterie din aur ca să nu fii păcălit: Ghid practic

Orice posesor de bijuterii se întreabă cel puțin o dată cum să diferențieze o bijuterie autentică de una falsă. În rândurile care urmează o să aprofundăm împreună tainele verificării aurului.

 

Informații relevante despre bijuteriile din aur


Aurul, un metal prețios de o frumusețe rară și cu o istorie bogată, a fost întotdeauna un simbol al bogăției și al puterii. Din Egiptul Antic și până în zilele noastre, bijuteriile din aur au traversat secole, adăugând strălucire și eleganță oricărei ținute.


Tipuri de Aur
 

  • Aur Galben: clasic și răspândit, preferat pentru rezistența sa.
  • Aur Alb: apreciat pentru nuanța sa delicată și eleganță.
  • Aur Rose: obținut prin aliere cu cupru, având o tentă caldă și atrăgătoare.


Marcaje aur - Cum sunt marcate bijuteriile din aur


Marcajele bijuteriilor din aur reprezintă un indicator esențial al autenticității. Acestea arată puritatea aurului, exprimată în carate și de cele mai multe ori, locul de producție.


Cum arată marcajele bijuteriilor din aur

 

  • 10K, 14K, 18K, 22K sau 24K: Indică numărul de carate și, implicit, puritatea aurului.
  • 585, 750, 999: Sunt alte indicatori ai purității aurului, reflectând proporția de aur pur din aliaj în părți per mie


Primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a verifica aurul este sa iti iei o lupa si sa te uiti pe intreaga suprafata a bijuteriei pentru a descoperi marcajele referitoare la puritate. Uneori va fi si una cu numarul de carate. Cauta-le pe amandoua pe spatele bijuteriei sau undeva unde nu ar fi la vedere (in interiorul inelului, pe spatele pandantivului, pe sistemul de inchidere al bratarii sau lantisorului etc.)

Conform legislației românești, există excepții în privința marcării bijuteriilor. Astfel, componente sub 1 gram sau cele prea fragile pentru a putea fi ștanțate, nu vor avea întotdeauna marcajele specifice. De asemenea, elemente precum biliuțele din aur, datorită dimensiunilor reduse și formei lor, pot să nu fie marcate.
 


Cum se verifică bijuteriile din aur


Pentru a valida autenticitatea, sunt câteva metode ce pot fi aplicate chiar și acasă, dar mereu recomandăm consultanța unui expert pentru certitudine.


Folosirea Magnetului

Aurul autentic nu este magnetic. Dacă bijuteria este atrasă de un magnet puternic, există șanse să nu fie aur veritabil.


Verificare aur cu oțet

Acest test presupune imersarea bijuteriei în oțet și verificarea culorii acesteia ulterior. Dacă rămâne la fel, este aur; dacă își schimbă culoarea, nu este din aur.


Măsurarea Densității

Calculează densitatea bijuteriei împărțind masa acesteia la volum (D = M/V). Aurul de 24K are o densitate de aproximativ 19.3 g/ml.
 

Iata un exemplu practic care sa te ajute să determini calitatea bijuteriei tale: obiectul tau cantareste 38 g si ridica apa cu 2 ml. Folosind formula mentionata, obtii o densitate de 19g/ml, adica cea a aurului de mare calitate.

Densitatile pe care trebuie sa le ai în vedere sunt:
 

- Aur14K - 12.9 pana la 14.5 g/ml

- Aur 18 K - 15.2 pana la 15.9 g/ml

- Aur 22K - 17.7 pana la 17.8 g/ml

 

Cea  mai bună solutie pentru verificarea aurului: Verificarea de către specialiști


Nu în ultimul rând, un bijutier profesionist poate utiliza substanțe chimice speciale sau alte echipamente profesionale pentru a verifica autenticitatea aurului. Costurile pot varia, dar se pot dovedi a fi o investiție înțeleaptă pentru liniștea ta. 

Tariful pentru verificarea unei bijuterii de aur de catre un specialist autorizat poate pleca de la 100 lei, pentru obiectele mici, si poate ajunge la cateva sute sau mii de lei chiar pentru obiectele mai mari.

Deși există numeroase metode de verificare a autenticității bijuteriilor din aur, verificarea de către un specialist rămâne cea mai sigură opțiune. Cu toate acestea, e bine de știut că poți efectua câteva teste simple acasă înainte de a face o investiție semnificativă într-o nouă de bijuterie.
 

Descoperă colecția de bijuterii din aur de la OnixBox


Din atelierul OnixBox pleacă zilnic zeci de bijuterii din metale prețioase autentice care le pun zămbetul pe buze clienților noștri. Brățări personalizate cu poze sau mesaje, brățări cu biluțe de aur, toate aceste bijtuterii fiind însoțite de certificat de garanție și conformitate. Alege să achiziționezi bijuterii din aur autentic, de cea mai bună calitate și la un preț corect. 

Suport clienti 09:00 - 18:00

0751681666 contact@onixbox.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!